vad är ett taktält?

Ett taktält är ett tält som du kan ha uppe på bilens tak och som sätts fast på vanliga takräcken. Roligare och billigare än en husvagn, bekvämare och enklare än ett vanligt tält! Taktält ger dig en episk naturupplevelse kombinerat med  flexibiliteten som kommer med att ha en bil.

Taktält går att sätta fast på i stort sett alla bilar och de flesta takräcken. Med ett taktält blir det enkelt att komma ut i naturen och du bestämmer själv var du stannar för natten. När du hittat din plats tar det bara några minuter att gå från parkering till färdigt camp. Inuti tältet finns en tjock madrass som i kombination med vindens sus gör att du kommer sova som ett barn. 

Det finns i huvudsak två typer av taktält – mjukskal och hårdskal. De senaste åren har det även börjat dyka upp hybridvarianter. Mjukskal liknar ett vanligt tält till utseendet och fälls ut som en solfjäder. Hårdskal ser ut mer som en låda som fälls upp automatiskt ur en takbox med hjälp av hydrauliska kolvar.

Det andra du ska fundera på är om du vill ha ett taktält med mjukskal eller ett med hårdskal. Ett taktält med mjukskal liknar ett vanligt tält när det är utfällt. Det fälls ut och ihop som en solfjäder med hjälp av stegen. När det fälls ihop skyddar du det med ett plastöverdrag som enkelt fästs med dragkedja.

Taktält av hårdskals-modell tar mindre plats på höjden och ser ut som en vanlig takbox i ihopfällt läge. De är oftast betydligt dyrare än mjukskal. En fördel är att de går snabbare att fälla upp än mjukskal, så om detta är viktigt för dig så kan hårdskal vara rätt alternativ. Kom dock ihåg att du fäller ut ett mjukskal på bara några få minuter. 

Alla taktält vi på Taktältarna säljer är mjukskal. Vi har valt att sälja mjukskal eftersom vi tycker att de är mer prisvärda och dessutom roligare än hårdskal.

 

passar för både glamping och tuffare äventyr

 

Enkelheten att fälla ut och ihop tältet gör att taktält passar perfekt för allt från aspirerande  friluftsentusiaster till den som söker glamping-känsla och vana äventyrare som kanske vill använda taktältet som basecamp för sina strapatser.

 

Taktältets historia

 

De första taktälten dök upp i västeuropa redan på 1930-talet. De blev tidigt populära i dåvarande Östtyskland där de såldes som tillbehör till de karaktäristiska Trabanterna.

 

I slutet av 1950-talet patenterades modeller för både hårdskal och mjukskal av italienska uppfinnare. Först ut var hårdskalsmodellen "Autocampeggio Stogl" som senare skulle få namnet Maggiolina. 1959 kom mjukskalsmodellen Air Camping. De båda modellerna lanserades samtidigt och blev snabbt populära bland allmänheten och tog sig sedan vidare till äventyrare och extremcampare tack vare äventyraren Nino Ciranis äventyr med sin Land Rover.

 

Efter det har taktält spridit sig till alla kontinenter och varit populära i outdoor- och expeditionskretsar, framför allt på stora bilar som jeepar och Land Rovers i Australien, Afrika och USA.  

 

De senaste åren har allt fler taktält börjat synas på vanliga bilar och campingar. Särskilt populära har de varit i campinglivets obestridliga högborg – Tyskland. Nu har de också äntligen börjat synas allt mer på vägarna här i Skandinavien!

 

Taktält för jakt och fiske

 

Ett taktält passar också bra för dig som ska ut och fiska och jaga. Åk till platsen för jakten på kvällen och du slipper gå upp i ottan för att först transportera dig.

 

Taktält kan även med fördel användas som episk sovplats när du ska iväg på tävlingar, utställningar, festivaler och konserter (ja, vi har testat!).

 

Fler fördelar med taktält

 

Taktält är helt enkelt det perfekta sättet att uppleva semestern och äventyret på.

Här listar vi 16 fördelar med taktält

Vi på Taktältarna är experter på Taktält. Vi hyr ut taktält i Åre och säljer taktält här i vår webbshop. Har du frågor och funderingar? Hör av dig! Vi hjälper dig att ta ditt äventyr till nästa nivå.

 
0

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter från oss levererade direkt till din inkorg genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Vi lovar att inte spamma!

Mejl:

info@taktaltarna.se

Telefon:

073 96 46 486

070 407 58 29

Besöksadress:

Prästgårdsvägen 10, 837 71 Duved

  • Facebook
  • Instagram

Org nr: 559238-4928

(Bergtagen Kommunikation AB)